Pravilna dojava požara

Početni požar možete ugasiti sami ili možete vatrogascima omogućiti brz pristup mjestu požara. Znate li kako?
Požar se može širiti vrlo brzo. Stoga je važno da ste ga što ranije otkrili. U trenutku kada primijetite dim ili vatru najvažnija stvar je da ostanete mirni i hladne glave. Samo na taj način reagirat ćete oprezno, brzo i ispravno. Idemo redom.

Kako bi spriječili požar, dok kuhate uvijek budite uz štednjak, redovito čistite filter u napi, te prašinu u ventilatoru u  kuhinji i kupaonici. Kada ne glačate, isključite glačalo. Električne instalacije neka instalira kvalificirani tehničar. Također, ne ostavljajte bez nadzora svijeću koja gori.

Dojava požara

O našoj spremnosti i ponašanju ovisit će šteta koju ćemo pretrpjeti. Ključno je vrijeme koje je proteklo od početka do otkrića požara. To najviše utječe na brzinu potrebnu da se vatra ugasi. Svaki požar u pravilu prvo trebate javiti na broj telefona 112 ili 193, a tek onda sami krenuti s gašenjem. Tako će pomoć stići na vrijeme, čak i ako ne uspijete sami ugasiti vatru ili ste ozlijeđeni. Što su preciznije informacije tim će biti brža reakcija vatrogasaca.

Početni požar možete ugasiti sami…

Ako imate opremu i znanje, gašenje požara malih razmjera, poput gorućeg predmeta, možete učiniti sami. Početni požar je kad se vidi samo dim ili vrlo mali plamen koji se može odmah ugasiti.
Najprimjerenija sredstva za gašenje početnog požara su ručni aparati za gašenje požara. Oni su puni raznih agensa za gašenje (voda, pjena, CO2 ili suha kemikalija ABC) te su različitih veličina.
 

Ako živite u stambenoj zgradi sigurno imate postavljene mnoge zajedničke ručne vatrogasne aparate jer tako uvjetuju propisi. Na svakom vatrogasnom aparatu nalaze se upute kako ga koristiti.
Ako živite u obiteljskoj kući, dobro je uvijek pri ruci imate barem jedan ručni aparat za gašenje požara, ali bolje je imati po jedan na svakom katu. Trebali bi imati ručni aparat za gašenje požara s višenamjenskom suhim kemijskim ABC od najmanje 6 kg. Stavite ga na vidljivo i pristupačno mjesto blizu izlaznih vrata ili u hodniku kod izlaza iz prostorije.

Početni požar raznih predmeta možete  ugasiti drugim sredstvima za gašenje koje imate pri ruci: voda, posteljina, odjeća, pijesak, grane, lopata, metla, itd. Kako bi gašenje bilo pravilno i učinkovito, prvo provjerite što gori. Voda, koja se najviše veže uz vatrogastvo nije uvijek prikladna za gašenje. Električne žice i priključci te pregrijane masnoće snažno reagiraju u kontaktu s određenim tvarima.
Električni uređaji i pregrijano ulje u tavi ne bi smjeli biti gašeni vodom. Pregrijano ulje u tavi najučinkovitije zagušite s poklopcem ili mokrom krpom.

Evakuacija na sigurno i čekanje vatrogasaca

Ako procijenite da vatru ne možete ugasiti sami, sigurno i u što kraćem roku evakuirajte. Pravilnim i brzim djelovanjem možete spasiti život.

Obratite pažnju na sljedeće preporuke:

Ako je u prostoriji dim, izađite puzeći po podu, jer zrak blizu poda je čišći.

Usta i nos pokrite vlažnim rupcem ili krpom i vratite se u smjeru evakuacije.

Izlaz iz zadimljenog prostora lakše ćete naći ako se krećete uz zidove.

Prije otvaranja vrata, kvaku provjerite sa stražnjim dijelom ruke. Ako je vruća, ne otvarajte vrata jer s druge strane vatra.

Ako zbog vatre i dima ne može napustiti sobu, zatvorite vrata. Stavite krpu ispod vrata, što će usporiti protok dima u prostoriju.

Ako ne možete sigurno evakuirati, otvorite prozor i zovite pomoć.

Nikad ne koristite lift, pobjegnite niz stepenice.

U međuvremenu, vatrogasci su već na putu do mjesta požara. Budući da je vrijeme kod nesreće najvažniji faktor, profesionalne vatrogasne postrojbe spremne su za pokret u roku minute od kraja poziva. Kako bi se omogućilo vatrogascima što brži pristup mjestu požara,  uklonite nepropisno parkirana vozila, otvorite sva vrata, maknite objekte koji smetaju.

Upozorite susjede na požar. Također, tražite ih da pomaknu svoja vozila s pristupnih putova, od vatrogasnih hidranata i od obližnjih zgrada.
Hidranti moraju biti dostupni u svakom trenutku, ne bi trebali biti zaklonjeni parkiranim vozilima i drugim objektima. U zimi, trebaju biti očišćeni od snijega.
Kada uklonite sve prepreke od glavne ceste do zgrade pričekajte prvo vatrogasno vozilo i vatrogasce usmjerite do požara. Možete tražiti i jednog od susjeda da to učiniti umjesto vas.

Dolazak vatrogasaca i gašenje

Po dolasku vatrogasaca recite im da ste korisnik objekta u kojemu je požar, i dajte im sve potrebne informacije o objektu, instalacijama, opasnostima i požaru. Zapovjednik vatrogasne postrojbe će zajedno s vatrogascima izraditi plan za spašavanje i gašenje požara te provesti potrebne mjere. 

Najčešće, vatrogasci gase vatru s vodom, a ponekad mogu koristiti i druga sredstva za gašenje, vrijeme gašenja ovisi o razvoju i opsegu požara – može trajati nekoliko minuta, ali i nekoliko sati.
Vrijeme koje protekne između početka požara i početka gašenja uvelike ovisi o vama. Ako ste pravilno opremljeni, imate na primjer instalirani požarni alarm, aparat za gašenje požara kojim znate rukovati, lako ćete otkriti i ugasiti vatru. Inače, radije se povucite na sigurno i čekajte vatrogasce.

Izvor: triglav.hr

Edukativni film Hrvatske vatrogasne zajednice donosi savjete građanima o pravilnom dojavljivanju požara vatrogascima: