Aktivnosti

Zaštita od požara

Vatrogasne intervencije

Dobrovoljno vatrogasno društvo Sveta Klara osnovano je kao i sva vatrogasna društva kako bi prvenstveno služili svojim sugrađanima prilikom zaštite i pomoći kod požara.

Danas više požari nisu jedina ugroza koja prijeti svakom naselju, već izlazimo na intervencije koje uzorkuju razne prirodne nepogode: poplave, srušena stabla i razne tehničke intervencije. Naši vatrogasci redovno unaprijeđuju svoja znanja kako bi mogli djelovati kao ispomoć profesionalcima (JVP grada Zagreba), te sve zadatke obaviti jednako uspješno. Osim Svete Klare po potrebi i na poziv, naša vozila su na raspolaganju za djelovanje na području cijelog grada Zagreba a 2017. godine naše kombi vozilo je sudjelovalo sa našim vatrogascima na izvanrednoj dislokaciji u Dalmaciji.

Dan Svete Klare i otvorenih vrata DVD- a

Svake godine 11. kolovoza obilježavamo dan Svete Klare i naše zaštitnice. Tog dana u našem naselju je veoma živo i naši sugrađani se okupljaju u velikom broju na zajedničkom druženju.

Svečani program započinje Svetom Misom u našoj župnoj crkvi gdje se pomolimo i zahvalimo dragom Bogu i našoj zaštitinici Svetoj Klari što bdiju nad našim prekrasnim naseljem. Ispred vatrogasnog Doma održava se središnja svečanost na kojoj nastupaju brojna kulturno – umjetnička društva i plesne grupe. Naš DVD toga dana organizira Dan otvorenih vrata gdje svi mogu pogledati našu opremu, upoznati se sa našim radom i učlaniti se u naše društvo. Također svake godine naše članice i članovi izvedu pokaznu vježbu za prisutne na kojoj pokažemo svoju spremnost i vještine koje posjedujemo.

Vatrogasna natjecanja

Vatrogasna natjecanja su izvrsna prilika za druženje sa ostalim vatrogasnim društvima iz Republike Hrvatske i inozemstva. Također služe za ˝ponavljanje gradiva˝ jer se svako vatrogasno natjecanje sastoji od vježbi koje su sastavni dio vatrogastva.

Postoje vatrogasna natjecanja djece (od 6 – 12 godina), mladeži (12 – 18 godina) i odraslih. Godišnje sudjelujemo na nekoliko natjecanja sa našim ekipama, a naši voditelji djece i mladeži vrijedno rade sa našim najmlađim vatrogascima kako bi na njih prenijeli znanje i zajedno ostvarili što bolje rezultate. U prošlosti je naš DVD ostvarivao sjajne rezultate i mnogo puta su se naši vatrogasci vraćali kao prvaci ili bar sa jednim od pehara.

Danas je u mlađim kategorijama nešto teža situacija zbog modernog načina života i mnogo većih mogućnosti odabira drugih aktivnosti, no svejedno naša zadaća je da nastavimo sa zajedničkim trudom i zalaganjem promovirati vatrogastvo i naše Dobrovoljno vatrogasno društvo jer vatrogastvo nije profesija već način života!

Protupožarna preventiva

Naše Dobrovoljno vatrogasno društvo tokom cijele godine radi na preventivi zaštite od požara. Na razne načine komuniciramo sa našim sugrađanima kako bi im podigli svijest o važnosti naše zajedničke suradnje.

Posjećujemo škole i vrtiće u našoj blizini i oni posjećuju nas u vatrogasnom Domu. Te prilike koristimo da upoznamo najmlađe sa vatrogastvom, načinom našeg rada i djelovanja, a posebno da ih naučimo kako provoditi mjere zaštite od požara i na vrijeme reagirati kada primjete vatru u svojoj blizini. Svake godine našim sugrađanima podijelimo mnoštvo informativnih letaka prilikom raznih manifestacija u našem naselju, a najmlađi imaju mogućnost isprobati rad sa vatrogasnim brentačama koje naše ekipe djece i mladeži koriste na vatrogasnim natjecanjima.

Vjerujemo da je relativno mali broj intervencija u našem naselju dobar pokazatelj našeg uspješnog rada i suradnje sa našim susjedima i prijateljima. Zahvaljujemo svima na razumijevanju i očuvanju Vaše i naše Svete Klare.

Usavršavanja naših članova

Kako bi vatrogasci bili obučeni i spremni za intervencije, nakon položenog ispita za vatrogasca prolaze dodatne tečajeve i specijalnosti.

Vatrogastvo danas nije samo gašenje požara, već svakim danom raste broj poslova koje vatrogasci obavljaju na terenu. Neke od dodatnih specijalnosti koje polažu naše vatrogaskinje i vatrogasci su: rukovanje motornom pilom, spašavanje u ruševinama, spašavanje iz dubina i visina, radovi na vodi, dišni aparati itd. Sve specijalnosti služe kako bi vatrogasci u svakom trenutku na pravilan i siguran način ispunili svoje zadatke i izvršili ih u što kraćem roku.

Osobna zaštita i osposobljenost svakog od naših vatrogasaca je najbitniji faktor u radu interventne postrojbe i tome svako Dobrovoljno vatrogasno društvo daje najveću pažnju. Izlaskom na teren naši vatrogasci nikada ne rade svaki za sebe već kao jedna cjelina, a u suradnji sa kolegicama i kolegama iz ostalih vatrogasnih društava činimo jednu od najorganiziranijih cjelina u Republici Hrvatskoj (vrijeme aktivacije/uzbunjivanja – vrijeme izlaska i djelovanja).

Vatrogasne svečanosti

Tokom godine u vatrogasnim društvima održavaju se godišnje skupštine i obljetnice. Godišnje skupštine su zakonom propisane i moraju se održati jednom godišnje, kako bi članovi i sugrađani bili upoznati sa radom društva u protekloj godini i planovima u tekućoj godini.

Vatrogasne obljetnice Dobrovoljna vatrogasna društva održavaju svakih 10. godina središnjom proslavom na koju su pozvana mnoga druga prijateljska vatrogasna društva i prijatelji vatrogastva. Od važnijih proslava koje se održavaju i u našem vatrogasnom društvu, valja istaknuti: godišnja skupština (krajem veljače), dan nebeskog zaštitnika svih vatrogasaca Svetog Florijana (04. svibnja), dan Svete Klare – Klarinje / dan otvorenih vrata DVD- a (11. kolovoz) i zavjetno hodočašće grada Zagreba i Vatrogasne zajednice grada Zagreba u Mariju Bistricu (početak rujna).

Od važnijih prijateljstava možemo se pohvaliti da smo pobratimljeni sa vatrogasnim društvima: DVD Jastrebarsko, DVD Erdut i DVD Krapinske Toplice, te se tokom godine družimo kada god je prilika.

Učlanite se u DVD Sveta Klara

Učlani se i postani dio naše vatrogasne obitelji.

Članom Dobrovoljnog vatrogasnog društva Sveta Klara možete postati na dva načina:

  • možete postati naš podupirajući član
  • član interventne postrojbe (sa položenim ispitom za dobrovoljnog vatrogasca)

Podupirajući član: postajete član našeg vatrogasnog društva i svojim doprinosom pomažete boljem radu društva. Možete sudjelovati u svim djelatnostima koje nisu vezane uz vatrogasne intervencije ili kao pomažući član svojim financijskim doprinosom za kupovinu i nabavu vatrogasne opreme.

Član interventne postrojbe: Omogućujemo Vam školovanje za dobrovoljnog vatrogasca, čime postajete član naše interventne postrojbe i pruža Vam se mogućnost sudjelovanja na vatrogasnim intervencijama, vježbama i natjecanjima. U suradnji sa Vatrogasnom zajednicom grada Zagreba omogućujemo Vam dodatna usavršavanja poput tečaja za spašavanje u ruševinama (SUR), rad sa motornom pilom, radovi na vodi …

Pridružite nam se već danas!