Aktivnosti

Zaštita od požara

vatrogasne intervencije

Dobrovoljno vatrogasno društvo Sveta Klara osnovano je kao i sva vatrogasna društva kako bi prvenstveno služili svojim sugrađanima prilikom zaštite i pomoći kod požara. Danas više požari nisu jedina ugroza koja prijeti svakom naselju, već izlazimo na intervencije koje uzorkuju razne prirodne nepogode: poplave, srušena stabla i razne tehničke intervencije. Naši vatrogasci redovno unaprijeđuju svoja znanja kako bi mogli djelovati kao ispomoć profesionalcima (JVP grada Zagreba), te sve zadatke obaviti jednako uspješno. Osim Svete Klare po potrebi i na poziv, naša vozila su na raspolaganju za djelovanje na području cijelog grada Zagreba a 2017. godine naše kombi vozilo je sudjelovalo sa našim vatrogascima na izvanrednoj dislokaciji u Dalmaciji.

Dan otvorenih vrata

proslava dana Svete Klare

Svake godine 11. kolovoza obilježavamo dan Svete Klare i naše zaštitnice. Tog dana u našem naselju je veoma živo i naši sugrađani se okupljaju u velikom broju na zajedničkom druženju. Svečani program započinje Svetom Misom u našoj župnoj crkvi gdje se pomolimo i zahvalimo dragom Bogu i našoj zaštitinici Svetoj Klari što bdiju nad našim prekrasnim naseljem. Ispred vatrogasnog Doma održava se središnja svečanost na kojoj nastupaju brojna kulturno – umjetnička društva i plesne grupe. Naš DVD toga dana organizira Dan otvorenih vrata gdje svi mogu pogledati našu opremu, upoznati se sa našim radom i učlaniti se u naše društvo. Također svake godine naše članice i članovi izvedu pokaznu vježbu za prisutne na kojoj pokažemo svoju spremnost i vještine koje posjedujemo.

Vatrogasna natjecanja

sudjelovanje naših ekipa

Vatrogasna natjecanja su izvrsna prilika za druženje sa ostalim vatrogasnim društvima iz Republike Hrvatske i inozemstva. Također služe za ˝ponavljanje gradiva˝ jer se svako vatrogasno natjecanje sastoji od vježbi koje su sastavni dio vatrogastva. Postoje vatrogasna natjecanja djece (od 6 – 12 godina), mladeži (12 – 18 godina) i odraslih. Godišnje sudjelujemo na nekoliko natjecanja sa našim ekipama, a naši voditelji djece i mladeži vrijedno rade sa našim najmlađim vatrogascima kako bi na njih prenijeli znanje i zajedno ostvarili što bolje rezultate. U prošlosti je naš DVD ostvarivao sjajne rezultate i mnogo puta su se naši vatrogasci vraćali kao prvaci ili bar sa jednim od pehara. Danas je u mlađim kategorijama nešto teža situacija zbog modernog načina života i mnogo većih mogućnosti odabira drugih aktivnosti, no svejedno naša zadaća je da nastavimo sa zajedničkim trudom i zalaganjem promovirati vatrogastvo i naše Dobrovoljno vatrogasno društvo jer vatrogastvo nije profesija već način života!

Protupožarna preventiva

edukacije građana i djece

Naše Dobrovoljno vatrogasno društvo tokom cijele godine radi na preventivi zaštite od požara. Na razne načine komuniciramo sa našim sugrađanima kako bi im podigli svijest o važnosti naše zajedničke suradnje. Posjećujemo škole i vrtiće u našoj blizini i oni posjećuju nas u vatrogasnom Domu. Te prilike koristimo da upoznamo najmlađe sa vatrogastvom, načinom našeg rada i djelovanja, a posebno da ih naučimo kako provoditi mjere zaštite od požara i na vrijeme reagirati kada primjete vatru u svojoj blizini. Svake godine našim sugrađanima podijelimo mnoštvo informativnih letaka prilikom raznih manifestacija u našem naselju, a najmlađi imaju mogućnost isprobati rad sa vatrogasnim brentačama koje naše ekipe djece i mladeži koriste na vatrogasnim natjecanjima. Vjerujemo da je relativno mali broj intervencija u našem naselju dobar pokazatelj našeg uspješnog rada i suradnje sa našim susjedima i prijateljima. Zahvaljujemo svima na razumijevanju i očuvanju Vaše i naše Svete Klare.

usavršavanja vatrogasaca

tečajevi i specijalnosti

Kako bi vatrogasci bili obučeni i spremni za intervencije, nakon položenog ispita za vatrogasca prolaze dodatne tečajeve i specijalnosti. Vatrogastvo danas nije samo gašenje požara, već svakim danom raste broj poslova koje vatrogasci obavljaju na terenu. Neke od dodatnih specijalnosti koje polažu naše vatrogaskinje i vatrogasci su: rukovanje motornom pilom, spašavanje u ruševinama, spašavanje iz dubina i visina, radovi na vodi, dišni aparati itd. Sve specijalnosti služe kako bi vatrogasci u svakom trenutku na pravilan i siguran način ispunili svoje zadatke i izvršili ih u što kraćem roku. Osobna zaštita i osposobljenost svakog od naših vatrogasaca je najbitniji faktor u radu interventne postrojbe i tome svako Dobrovoljno vatrogasno društvo daje najveću pažnju. Izlaskom na teren naši vatrogasci nikada ne rade svaki za sebe već kao jedna cjelina, a u suradnji sa kolegicama i kolegama iz ostalih vatrogasnih društava činimo jednu od najorganiziranijih cjelina u Republici Hrvatskoj (vrijeme aktivacije/uzbunjivanja – vrijeme izlaska i djelovanja).

Vatrogasne svečanosti

vatrogasne skupštine i obljetnice

Tokom godine u vatrogasnim društvima održavaju se godišnje skupštine i obljetnice. Godišnje skupštine su zakonom propisane i moraju se održati jednom godišnje, kako bi članovi i sugrađani bili upoznati sa radom društva u protekloj godini i planovima u tekućoj godini. Vatrogasne obljetnice Dobrovoljna vatrogasna društva održavaju svakih 10. godina središnjom proslavom na koju su pozvana mnoga druga prijateljska vatrogasna društva i prijatelji vatrogastva. Od važnijih proslava koje se održavaju i u našem vatrogasnom društvu, valja istaknuti: godišnja skupština (krajem veljače), dan nebeskog zaštitnika svih vatrogasaca Svetog Florijana (04. svibnja), dan Svete Klare – Klarinje / dan otvorenih vrata DVD- a (11. kolovoz) i zavjetno hodočašće grada Zagreba i Vatrogasne zajednice grada Zagreba u Mariju Bistricu (početak rujna). Od važnijih prijateljstava možemo se pohvaliti da smo pobratimljeni sa vatrogasnim društvima: DVD Jastrebarsko, DVD Erdut i DVD Krapinske Toplice, te se tokom godine družimo kada god je prilika.