Gašenje požara u kuhinji

Otvoren plamen, odnosno užarene površine u okruženju prepunom masti stvaraju u kuhinji potencijalnu opasnost od požara. Takav se požar vrlo brzo širi i vrlo ga je teško ugasiti. Statistički gledano, u mnogim su zemljama upravo kuhinjski požari ti koji nanose najveću štetu.

Prilikom gašenja kuhinjskih požara treba biti vrlo oprezan jer se mogu zadobiti teške opekline, posebno ako se gasi na pogrešan način, a osim toga gašenjem se može izazvati još veći požar.

Zapaljeno ulje ili mast nikada se ne smije gasiti vodom. Ako se zapaljenom ulju ili masti doda voda, ista će početi isparavati i neće ugasiti vatru jer je zapremina ulja otprilike 1700 puta veća od zapremine vode.

Oko sitnih kapi vodene pare stvori će se tanak sloj ulja, što će u dodiru s okolnim zrakom izazvati erupciju, odnosno takozvanu eksploziju masti koja može proširiti požar na kuhinjske elemente. Sličan efekt ima i posipanje vatre brašnom ili šećerom. Naime, brašno i šećer organska su kruta goriva, a posipanje zapaljenog ulja njima izazvat će erupciju, odnosno oblik eksplozije prašine. Zapaljeno ulje najuspješnije i najsigurnije ćete ugasiti na način da uklonite izvor topline i poklopcem ili mokrom i ocijeđenom krpom pokrijete posudu čime ćete vatri oduzeti kisik koji joj je potreban za gorenje. Posudu treba oprezno odnijeti iz kuće, odnosno stana. Pritom treba jako paziti da se ne opečete, odnosno da se ne polijete vrelim sadržajem! Vreli sadržaj (ulje) ne smije se izliti u sudoper jer u njemu ima vode! Nakon toga treba dobro prozračiti prostor.

Opasnosti koje se skrivaju u Vašoj kuhinji

Masnoće uzrokuju više kuhinjskih požara od bilo čega drugog. Ulje, maslac ili neka druga masnoća koja se zadržala na dnu posude ili na štednjaku može kasnije uzrokovati požar.
Najsigurniji pristup je da uvijek sa štednjaka obrišete ostatke masnoće te provjerite dno posude prije nego što je stavite na plamenik.
Jako je važno čistiti i filtre u napama. Ako se na njima godinama nakuplja masnoća, mogu predstavljati veliku opasnost od požara. Kad je obitelj gladna, ubrzate se na maksimum i često radite više stvari odjednom. Ipak, ako ne obrišete ruke nakon što ih operete ili na neki drugi način smočite, dovodite se u opasnost. Primjerice ako dirate strujne priključke možete izazvati strujni udar.

Pogledajte ova dva videa u nastavku, jer sve će Vam biti jasnije: