Potres – Petrinja, 29.12.2020.

Nakon nekoliko mjeseci koliko je prošlo od zagrebačkog potresa, u ponedjeljak 28. prosinca u ranim jutarnjim satima ponovo nas je probudilo podrhtavanje i potres jačine 5.0 prema Richteru. Epicentar potresa ovaj puta nije bio u Zagrebu već u blizini Petrinje (Sisačko-moslavačka županija).

Ovaj potres je uzrokovao materijalnu štetu na i unutar objekata, gdje su se pojavile pukotine na zidovima i fasadama starijih objekata. Nakon toga osjetilo se još nekoliko slabijih potresa na istom području. Vatrogasci iz javnih vatrogasnih postrojbi i dobrovoljnih vatrogasnih društava sa tog područja odmah su upućeni na teren zajedno sa civilnom zaštitom i ostalim službama.

petrinja-dvd-sveta-klara-intervencija

U utorak 29. prosinca uslijedio je još jedan potres, ovaj puta jači i razorniji od svih do tada. U 12 sati i 19 minuta dogodio se potres s epicentrom 5 km jugozapadno od Petrinje (45.4002N, 16.2187E, dubina 11.5km), magnitude 6.2 prema Richteru.

Potres se veoma jako osjetio i u Zagrebu te smo isti čas krenuli prema našem vatrogasnom domu kako bi bili na raspolaganju za intervencije. Sedam osoba je poginulo, a više desetaka ljudi je ozlijeđeno na području Banije. Oštećene su brojne zgrade u Petrinji, Sisku, Glini i drugim mjestima. Dosta oštećenja pretrpilo je ponovno uže i šire područje grada Zagreba i zagrebačke županije. Dovoljno je napomenuti da se potres osjetio u cijeloj regiji a zabilježen je i u mnogim ostalim europskim zemljama (poput Austrije).

uklanjanje-dimnjaka-kran-dvd-sveta-klara

Nakon okupljanja u našem spremištu, javili smo se u centar veze i krenuli na mjesto okupljanja u vatrogasnu postaju Novi Zagreb. Od tamo smo upućeni u Lipnicu i okolna mjesta na uklanjanje posljedica od požara (dimnjaci i slično), te smo se vratili u naše spremište u večernjim satima.

intervencija-sveta-klara-dimnjak-potres

Ostale dane smo proveli na sanaciji oštećenih dimnjaka u našem naselju i dvije intervencije smo odradili u Brezovici.

U Brezovici smo odradili jednu intervenciju uklanjanja kape dimnjaka i njegovo saniranje, a na drugoj lokaciji uklanjanje dimnjaka i osiguranje zida kuće uz pomoć drvenih greda. Upotrijebili smo naše znanje sa usavršavanja za spašavanje u ruševinama (SUR), te smo uz pomoć kolega iz civilne zaštite dovezli grede koje smo iskoristili kao potporu za bočni zid kuće.

podupiranje-zida-kuce-nakon-potresa

Naša ekipa je provela Staru i Novu godinu na zagrebačkim krovovima i jednostavno nije bilo vremena za slavlje. Bili smo ponosni što možemo pomoći našim sugrađanima i na sve intervencije izlazili smo sa velikim brojem ljudi. Na Novu godinu iz Javne vatrogasne postrojbe dobili smo pomoć sa auto ljestvom, te smo odradili intervencije na višim objektima kojima nismo imali mogućnost jednostavnog pristupa (Savski gaj i Sveta Klara).

uklanjanje-dimnjaka-nakon-potresa-auto-ljestva

Sa ponosom možemo istaknuti da je jedna ekipa naših vatrogaskinja i vatrogasaca (5 članova) 09. siječnja 2021. godine sudjelovala na intervencijama u gradu Petrinji. Pomagali su u suradnji sa JVP grada Zagreba i ostalim dobrovoljnim vatrogasnim društvima iz cijele Hrvatske, pri uklanjanju oštećenih dimnjaka i zidova na stambenim objektima. Bilo je ovo jedno vrijedno iskustvo za naše vatrogaskinje i vatrogasce, te je i DVD Sveta Klara dao svoj doprinos u pomoći našim ljudima sa područja Banije kojima uvijek stojimo na raspolaganju.

vatrogasna-intervencija-petrinja-potres

Intervencije se nastavljaju i mjesec dana nakon razornog potresa, i u trenutku pisanja ovog članka još uvijek traju na području Banije i na zagrebačkom području. Nadamo se da je ovo bio zadnji potres takve jačine i svim ljudima koji su ostali bez svojih domova ili su im oštećeni, želimo brzi povratak u nove i obnovljene domove. Poginulima neka je pokoj vječni i počivali u miru Božjem. NE PONOVILO SE!